မႈမွာကေလးအသက္ရွင္သန္ႏႈန္းႏွင့္တိုက္ရိုက္သက္ဆိုင္မႈရွိေၾကာင္းအမ်ိဳးသားအဟာရဖြံ႕ျဖိဳးေရးႏွင့္သုေတသ
နဌာနက သိရွိရသည္။
ကေလးငယ္မ်ားအား မိခင္ႏို႕တစ္မ်ိဳးတည္း တိုက္ေကၽြးျခင္းျဖင့္ အသက္(၅)နွစ္ေအာက္ ကေလးေသဆုံးမႈႏႈန္းအား (၁၃)ရာခိုင္နႈန္း အထိေလွ်ာ့ခ်ေပးျပီး ျဖည့္စြက္အာဟာရ ျပည့္ဝစြာေကၽြးျခင္းျဖင့္ ကေလးေသဆုံးႏႈန္း ေလးပုံတစ္ပုံခန္႕ ေလွ်ာ့က်ေစႏိုင္ေၾကာင္း အာဟာရဖြံ႕ျဖိဳးေရး ရက္သတၱပတ္မ်ားလႈပ္ရွားမႈအခမ္းအနားက သိရွိရသည္။
“ ကေလးေသဆုံးတာကို ျခဳံၾကည့္ရင္ အစားအစာ မဖူလုံလို႕ရယ္၊ကေလးေတြကို အာဟာရ ျပည့္ျပည့္ဝဝ မစားတတ္တာရယ္၊ အာဟာရဆိုင္ရာ ဗဟုသုတနည္းပါးမႈေတြ ရွိေနလို႕ပါ ’’ ဟုက်န္းမာေရးဝန္ၾကီးဌာန၊ အမ်ိဳးသားအဟာရဖြံ႕ျဖိဳးေရးႏွင့္သုေတသနဌာနမွလက္ေထာက္ညႊန္ၾကားေရးမွဴး ေဒါက္တာထင္လင္းက
ေျပာသည္။
အဆိုပါ သတင္းစာရွင္းလင္းပြဲအား ၂ဝ၁၂ခုႏွစ္၊ၾသဂုတ္လ(၁ဝ)ရက္၊နံနက္(၁ဝ)နာရီတြင္ ရန္ကုန္ကုန္သည္ၾကီးမ်ားဟိုတယ္၌ က်န္းမာေရးဝန္ၾကီးဌာနႏွင့္ ယူနီဆက္တို႕ ပူးေပါင္း က်င္းပခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။
ကေလးမ်ား အာဟာရခ်ိဳ႕တဲ့ရျခင္းမွာ အာဟာရျပည့္ဝစြာ ေကၽြးေမြးမႈမရွိျခင္းေၾကာင့္ျဖစ္ေၾကာင္း၊ထို႕အျပင္ မိခင္ႏို႕ တိုက္ေကၽြးမႈ နည္းပါးျခင္းေၾကာင့္ အာဟာရခ်ိဳ႕တဲ့မႈမ်ား ျဖစ္ေပၚလာရျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္းကိုလည္း သိရွိရသည္။
“ အေရးၾကီးဆုံးက ၆လအထိ မိခင္ႏို႕ကိုတိုက္ဖို႕လိုပါတယ္၊ ၆လျပည့္ျပီးရင္ ျဖည့္စြက္ အာဟာရထည့္ေကၽြးေပးရမယ္၊ တတ္ႏိုင္ရင္ မိခင္ႏို႕ကို ၂ႏွစ္ေက်ာ္ အထိတိုက္ေပးဖို႕ လိုပါတယ္၊ ၅ဝရာခိုင္ႏႈန္းကေန ၆ဝရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ကေလးေသဆုံးမႈဟာ အာဟာရ ခ်ိဳ႕တဲ့မႈေၾကာင့္ပါပဲ” ဟု ကေလးသူငယ္ရွင္သန္ဖြံ႕ျဖိဳးမႈဌာန(ယူနီဆက္(ျမန္မာ)မွ ဌာနမွဴး ေဒါက္တာ မာရီနပ္ဂိုတင္ က ေျပာသည္။
မိခင္ႏို႕တစ္မ်ိဳးတည္း တိုက္ေကၽြးျခင္းျဖင့္ အသက္(၅)နွစ္ေအာက္ ကေလးေသဆုံးမႈႏႈန္းမ်ားအား (၁၃)ရာခိုင္နႈန္း အထိေလွ်ာ့ ခ်ႏိုင္ျပီး မိခင္ႏို႕တိုက္ေကၽြးျခင္းအျပင္ အျခား ျဖည့္စြက္စာေကၽြးျခင္းက အသက္ငါးႏွစ္ေအာက္ ကေလးေသဆုံးမႈအား (၆)ရာခိုင္ႏႈန္းသာ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ေၾကာင္း က်န္းမာေရးဝန္ၾကီးဌာနမွ ထုတ္ျပန္သည့္ စစ္တမ္းမ်ားအရ သိရွိ ရသည္။
လက္ရွိအခ်ိန္တြင္ ယူနီဆက္(ျမန္မာ)အေနျဖင့္ က်န္းမာေရးဝန္ၾကီးဌာနႏွင့္ ပူးေပါင္း၍ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္၊ ႏို႕တိုက္မိခင္ႏွင့္ ကေလးငယ္မ်ားအား အာဟာရအေျခအေန ဖြံ႕ျဖိဳးတိုးတက္ေရးစီမံကိန္းမ်ားကို (၅)ႏွစ္စီမံကိန္းဆြဲ၍ဆက္လက္လုပ္ေဆာင္သြား မည္ျဖစ္ေၾကာင္း ကေလးသူငယ္ရွင္သန္ေရးႏွင့္ ဖြံ႕ျဖိဳးမႈဌာန(ယူနီဆက္-ျမန္မာ)မွ အာဟာရပညာရွင္ေဒါက္တာေက်ာ္ဝင္းစိန္က ဆိုသည္။
ယမင္း(ျမစ္မခ)
No comments:
Post a Comment