Saturday, October 6, 2012

အခ်ဥ္ရည္မ်ားအား ပထမဆံုးအႀကိမ္ ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ေတာ႔မည္

Ever November | 10/06/2012 09:59:00 AM | Best Blogger Tips
ေစ်းကြက္တြင္းရွိ အခ်ဥ္ရည္မ်ားအား  ထုတ္ကုန္အမွတ္၊ ထုတ္လုပ္လိပ္စာမ်ားမပါရွိျခင္းႏွင္႔ စားေသာက္ကုန္ႏွင္႔ ကြပ္ကဲေရးဌာန FDA ၏ ေထာက္ခံခ်က္ရရွိထားမူ မရွိျခင္းတုိ႔ေၾကာင္႔ ပထမဆုံး ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္မႈျပဳလုပ္သြားမည္ျဖစ္ေၾကာင္း စားသုံးသူကာကြယ္ေရး အသင္းမွ သိရွိရသည္။
 
"အခ်ဥ္ရည္ထုတ္လုပ္တဲ႔ လုပ္ငန္းလိပ္စာလည္း မပါဘူး။ ကုန္ပစၥည္းထုတ္လုပ္တဲ႔ရက္စြဲ၊ ကုန္ဆုံးရက္ လည္း မပါဘူး၊ အထဲမွာ ပါတဲ႔ကုန္ပစၥည္းအမည္ေတြ ေနာက္ FDA ရဲ႕ ေထာက္ခံခ်က္ လည္းမပါဘူး ဒါေၾကာင္႔ မစားသုံးသင္႔ပါဘူး။ ဒါေတြအတြက္ စစ္ေဆးမူေတြ ေဆာင္ရြက္ေနတယ္"ဟု စားသုံးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္း ဥကၠဌ ဦးဗအုပ္ခိုင္က ေျပာသည္။

အခ်ဥ္ရည္အတြင္း၌ တားျမစ္ဆုိးေဆး၊ တာရွည္ခံေဆးမ်ား ပါ၀င္ေၾကာင္း၊ ေစ်းကြက္တြင္း ေစ်းေပါစြာေရာင္းခ်ႏုိင္ ရန္ ေရာစပ္ရွာလကာရည္အစား အက္ဆစ္ျပင္းမ်ား အစားထုိးသုံးစြဲထားျခင္း မ်ားရွိေၾကာင္း အခ်ဥ္ရည္ထုတ္လုပ္မႈအား ကုိယ္တုိင္ျမင္ေတြ႔ရသူမ်ားထံက သိရွိရသည္။
 
"အခ်ဥ္ရည္က ရွာလကာရည္နဲ႔ ေဖ်ာ္စပ္ရတယ္။ ရွာလကာရည္မ်ားမ်ားထည္႔ရမယ္႔အစား ဆာလဖ်ဴရစ္အက္ဆစ္ျပင္းနည္းနည္းကုိ ထည္႔သုံးၾကတယ္။ အက္ဆစ္ဆုိတာက ဘထၳရီအုိးထဲ ထည္႔ရတာေလ။ အခ်ဥ္ရည္ထုတ္ေတြ ကို ေစ်းေပါေပါနဲ႔ေရာင္းလုိ႔ရေအာင္ႀကံဖန္ လုပ္ၾကတယ္"ဟု  စားေသာက္ကုန္ထုတ္သင္တန္းဆရာတစ္ဦးက အခ်ဥ္ရည္ထုတ္လုပ္သည္႔လုပ္ငန္းတစ္ခုတြင္ ၄င္း၏ ကုိယ္တုိင္ျမင္ေတြ႔ခဲ႔ရမႈကုိအေျခခံ၍  ေျပာသည္။
 
H2SO4 ဆာလဖ်ဴရစ္အက္ဆစ္ျပင္းႏွင္႔ တားျမစ္ဆုိးေဆးမ်ားစားသုံးမိပါက ၀မ္းကုိက္/၀မ္းပ်က္/ ၀မ္းေလ်ာ ေရာဂါ၊ အစာအိမ္ေရာင္ရမ္းျခင္း၊ အူေရာင္ျခင္း၊ အသဲေရာင္ရမ္းျခင္းေ၀ဒနာမ်ား ခံစားရမူမ်ားရွိလာႏုိင္ၿပီး ေနာက္ဆက္တြဲအေနျဖင္႔ အစာအိမ္ကင္ဆာ၊ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ အသဲကင္ဆာမ်ားျဖစ္ေပၚလာႏုိင္ေၾကာင္း ဆရာ၀န္မ်ားက သုံးသပ္ေျပာဆုိၾကသည္။
 
"အခ်ဥ္ရည္ကုိမ်ားေသာအားျဖင္႔ မစားသုံးသင္႔ပါဘူး။ ဘာျဖစ္လုိ႔လဲဆုိေတာ႔ အဲဒီထည္႔မွာပါတဲ႔ ဆုိးေဆးေတြက ၀မ္းပ်က္ ၀မ္းေလ်ာ ျဖစ္လြယ္တယ္။ ေက်ာက္ကပ္ေတြကုိ ထိခုိက္ေစႏုိင္တယ္။ ဘီပုိး၊ စီပုိး ကုသေနတဲ႔သူေတြနဲ႔ အသည္းမွာ ဆီဖုံးေနတဲ႔သူေတြကလည္း စားသုံးမိမယ္ဆုိရင္ ဆုိးက်ဳိးေတြ ျဖစ္လာႏုိင္တယ္"ဟု အာဟာရဆုိင္ရာ အထူးကုဆရာ ၀န္ႀကီး ေဒၚ၀င္း၀င္းျမင္႔က သုံးသပ္သည္။

အခ်ဥ္စားသုံးမည္ဆုိပါက သဘာ၀စားပင္မ်ားမွရရွိေသာ မန္က်ည္းမွည္႔၊ ျငဳပ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္းတုိ႔ျဖင္႔ သန္႔ရွင္းစြာျပဳလုပ္ စားသုံးသင္႔ေၾကာင္း ၄င္းမွ ဆက္လက္ အႀကံဳျပဳေျပာဆုိသည္။
 
"အခ်ဥ္ေရ (ေဆာ႔)ထုတ္ေတြကုိ ေရေႏြးနဲ႔ ႀကဳိခ်က္ၿပီး ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔တုိ႔နဲ႔ ေရာစပ္ၿပီး လုပ္ထားလုိက္တယ္။ ဒါေပမယ္႔ စားသုံးသူေတြကလည္း ႀကဳိက္ၾကတယ္။ ကၽြန္ေတာ႔ဆုိင္က အခ်ဥ္ေရစားလုိ႔  ဗိုက္နာတယ္၊ ၀မ္းကုိက္တယ္၊ ၀မ္းေလ်ာတယ္လို႔ေတာ႔ မၾကားမိပါဘူး"ဟု အင္းစိန္ၿမဳိ႕နယ္မွ ၀က္သားတုတ္ထုိးဆုိင္ ပုိင္ရွင္တစ္ဦးက ေျပာသည္။
 
လက္ရွိတြင္ စားသုံးသူကာကြယ္ေရး ကုန္ပစၥည္းအရည္အေသြးစစ္ေဆးေရးေကာ္မတီ၊ ဓာတု ေဗဒပညာရွင္မ်ားမွ အခ်ဥ္ရည္ ၃-၄မ်ဳိးအား ဓာတ္ခြဲစစ္ေဆးမူမ်ားျပဳလုပ္လွ်က္ရွိၿပီး ရရွိေသာ စစ္ေဆးခ်က္ရလဒ္မ်ားကုိ သတင္းထုတ္ျပန္သြားမည္ျဖစ္သည္။
သန္႔ဇင္၀င္း (ျမစ္မခ)

No comments:

England - Premier League

Italy - Serie A

Spain - Primera Division

Germany - Bundesliga

France - Ligue 1