ရခိုင္ျပည္နယ္မွ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံသို႔ ကုန္းတြင္းပိုင္း ဓာတ္ေငြ႕ႏွင့္
ေရနံပိုက္လိုင္းမ်ား သြယ္တန္းရန္ အမ္းၿမိဳ႕ နယ္အတြင္းရွိ ေျမေနရာမ်ားအား
ေလ်ာ္ေၾကးေပးရန္ ၿမိဳ႕နယ္အုပ္ခ်ဳပ္ေရးမွဴး ႐ံုးတြင္ဇန္န၀ါရီလက ညႇိႏႈိင္း
ေဆြးေႏြးခဲ့ေၾကာင္း သတင္းရရွိသည္။
အမ္းၿမိဳ႕နယ္ အုပ္ခ်ဳပ္ေရးမွဴး ႏွင့္ ဌာနဆိုင္ရာ တာ၀န္ရွိပုဂၢိဳလ္မ်ား က
ပိုက္လိုင္းျဖတ္သန္းရာတြင္ ပါ၀င္သည့္ လယ္ေျမမ်ားအတြက္ ေလ်ာ္ေၾကးေငြေပးရန္
အျမဲသိမ္း ေျမေနရာမ်ားအတြက္ ငါးႏွစ္တာေလ်ာ္ေၾကး၊ ယာယီသိမ္း
ေျမေနရာမ်ားအတြက္ သံုးႏွစ္တာ ေလ်ာ္ေၾကးေပးမည္ျဖစ္ၿပီး အဆိုပါေနရာမ်ားတြင္
လယ္ေျမ၊ ဥယ်ာဥ္ျခံ၊ ငါးပုစြန္ကန္မ်ားအတြက္ အခ်ဳိးအစားလိုက္ သတ္မွတ္ေပးမည္
ျဖစ္ၿပီး ညႇိႏႈိင္းေဆြးေႏြးခဲ့ေၾကာင္း ေဒသခံတစ္ဦးက ေျပာသည္။
“အစည္းအေ၀းမွာ သတ္မွတ္တဲ့ ေစ်းႏႈန္းေတြကေတာ့ တစ္ႏွစ္တာ အတြက္
လယ္တစ္ဧကကို က်ပ္ ၁၇ သိန္း၊ ဥယ်ာဥ္ျခံေျမတစ္ဧကက်ပ္ ၃၄ သိန္း၊
ငါး၊ပုစြန္ကန္ေတြ အတြက္ တစ္ဧကက်ပ္ ၃၃ သိန္း၊ ဓနိတစ္ ဧကက်ပ္ ၁၈ သိန္း၊
သီဟိုဠ္တစ္ပင္ သီဟိုဠ္သီးထြက္ႏႈန္း ၁၅ ပိႆာ က်ပ္ ၁၅၀၀၊ နာနတ္သီး တစ္ပင္
က်ပ္ ၃၀၀၊ မန္က်ည္းသီးတစ္တင္း က်ပ္ ၆၀၀၊ မရမ္းသီးတစ္တင္း က်ပ္ ၄၈၀၀၊
ကြမ္းတိုင္ႏွစ္တိုင္ကို တစ္ပိႆာက်စီသတ္မွတ္ၿပီး ကြမ္း တစ္ပိႆာက်ပ္ ၅၀၀၀
ဆိုၿပီး ေစ်းႏႈန္းသတ္မွတ္တယ္။ ပ်ဥ္းကတိုးနဲ႔ သစ္ထုတ္ယူလို႔ရတဲ့
တျခားသစ္ပင္ေတြ အတြက္ေတာ့ သစ္ေတာဦးစီးဌာန က ခြင့္ျပဳခ်က္ရတယ္ဆိုရင္
ေစ်းႏႈန္း သတ္မွတ္ၿပီးေလ်ာ္ေၾကးေငြေပးမယ္ ေျပာတယ္”ဟ ုအစည္းအေ၀း
တက္ေရာက္ခဲ့သူတစ္ဦးက ေျပာသည္။
အဆိုပါ ညိႇႏႈိင္းေဆြးေႏြးမႈတြင္ CNPC ကုမၸဏီမွ တာ၀န္ရွိသူတစ္ဦး ကလည္း
ေလ်ာ္ေၾကးေပးမည့္အေပၚ ေဆြးေႏြးခဲ့ေၾကာင္းသိရသည္။ ပိုက္လိုင္းျဖတ္သန္းရာတြင္
ပိုက္လံုးလမ္းေၾကာင္း ဧရိယာအတြင္းတြင္ ပါ၀င္ေသာ ေျမေနရာမ်ားအတြက္
သတ္မွတ္ထားေသာ ေစ်းႏႈန္းျဖင့္ ငါးႏွစ္အတြက္ ေလ်ာ္ေၾကးေပးမည္ ျဖစ္ၿပီး
ခ်ဥ္းကပ္ လမ္းေၾကာင္းတြင္ ပါ၀င္သည့္ေျမေနရာကုိ သံုးႏွစ္အတြက္
ေလ်ာ္ေၾကးေငြေပး မည္ဟု သိရသည္။
ေျမေအာက္ပိုက္လိုင္း ျမႇဳပ္ႏွံၿပီးပါက ရာသီေပၚသီးႏွံမ်ား စိုက္ပ်ဳိး
ႏိုင္ၿပီး ပိုက္လံုးမ်ားျပဳျပင္မည္ အဆိုပါ သီးႏွံမ်ားပ်က္စီးသြားလွ်င္
ေလ်ာ္ေၾကးေငြမရႏုိင္ေၾကာင္းကုိ စြမ္းအင္၀န္ႀကီးဌာန အထူးအရာရွိ၊ ဗိုလ္မွဴး
သန္းႏိုင္(ၿငိမ္း)က အစည္းအေ၀းတြင္ ေျပာၾကားခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။
ထို႔အျပင္ေရနံႏွင့္ သဘာ၀ဓာတ္ေငြ႕ပိုက္လိုင္း သြယ္တန္းၿပီးသည့္အခါ
ပိုက္လိုင္းေပၚတြင္ မီး႐ိႈ႕ျခင္း၊ မိုင္းခြဲျခင္းမ်ား မျပဳလုပ္ပါရန္
အဖြဲ႔၀င္တစ္ဦး က ေျပာၾကားခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။
From EMG
No comments:
Post a Comment