ျပည္ပသို႔တင္ပို႔ေရာင္းခ်လ်က္ရွိေသာ
 ျမန္မာပို႔ကုန္ငါးမ်ားအား ငါး၀မ္းဗိုက္ထဲသို႔ ေရခဲေခ်ာင္းမ်ား ထိုးထည့္၍ 
တင္ပို့ျခင္းသည္ အသားက ေရနွင့္တိုက္ရိုက္ထိကာ အသားထဲ ေရေရာက္သြား၍ 
ပြစိစိျဖစ္သြားႏိုင္ေၾကာင္းႏွင့္ ထိုသိုဆက္လက္တင္ပို့ေနပါက 
ျမန္မာျပည္ငါးေစ်းကြက္မွာ  ပ်က္စီးသြာမည္ျဖစ္ေၾကာင္းကိုလည္း သိရသည္။
 “အသားအေရကို
 စုပ္တဲ့အခါမွာ အသားထဲမွာ ရွိေနတဲ့ ဘက္တီးရီးယားပိုးက ျပန္ထြက္လာမလာကို 
စစ္ေဆးဖို႔လိုေနပါၿပီ။ အျခားႏိုင္ငံေတြက အသားလႊာကို ျပဳျပင္ၿပီးစားတဲ့အတြက္
 ျပသာာနာသိပ္ မရွိ ေပမယ့္ အီရတ္နွိင္ငံက ကင္ပီးစားတဲ့အတြက္ ေရခဲကို 
ပိုထည့္တဲ့အခါ ေနာက္ပိုင္း ငါးေစ်းေတြတက္ လာရင္ ယွဥ္ၿပီးေရာင္းရတဲ့အတြက္ 
ျမန္မာျပည္ရဲ႕ ငါးေစ်းကြက္ပ်က္မွာ စိုးပါတယ္။” ဟု ငါးလုပ္ငန္းရွင္   ေဒါက္တာျမင့္စိန္က ေျပာသည္။   
 ငါး တစ္တန္(၁၀၀%)လွ်င္ ေရခဲ(၂၀%) ခန္႔ပါ၍ အသားသည္ (၈၀%) ရွိေနျခင္းေၾကာင္႔ ျဖစ္ေၾကာင္းကိုလည္း သိရွိရသည္။
 ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္
 ငါးလုပ္ငန္းဦးစီးဌာနအေနျဖင့္ ငါးအတြင္းသို႔ ေရခဲေခ်ာင္းထည့္၍ 
တင္ပို႔ျခင္းကိစၥအား လက္မခံ ပါေၾကာင္း၊ စစ္ေဆးေတြ႕ရွိပါကလည္း 
အေရးယူေဆာင္ရြက္သြားမည္ျဖစ္သည္ဟု ငါးအရည္ အေသြး စစ္ေဆးေရးဌာနမွ ေျပာသည္။  
“အာဆီယံႏိုင္ငံေတြမလာခင္
 ျမန္မာျပည္ငါးေစ်းကြက္ကို မပ်က္ခ်င္ပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ ၀ယ္သူက ေရခဲ 
ထည့္ေပးပါလို႔ ေတာင္းဆိုရင္ ကၽြန္ေတာ္တို႔က ထည့္ေပးရမွာပါပဲ။ 
ႀကိဳက္ရင္ေရာင္း၊ မႀကိဳက္ရင္ မေရာင္းနဲ႔ ကိုယ့္ကိစၥပါပဲ။ ဒီလိုငါးထဲမွာ 
ေရခဲထည့္လိုက္လို႔ ငါးအရသာပ်က္သြားမွာတို႔၊ စားသုံးသူ 
အႏၱရာယ္ရာယ္ရွိမွာတို႔ေတာ့ မျဖစ္လာႏိုင္ပါဘူး။” ဟု ျမန္မာႏိုင္ငံငါးလုပ္ငန္းဦးစီးဌာန အရည္အေသြး စစ္ေဆးေရးဌာနမွ လက္ေထာက္ညႊန္ၾကားေရးမႈး ဦးတင့္ေငြက ေျပာသည္။ 
ထို႔ျပင္
 ျမန္မာႏိုင္ငံငါးလုပ္ငန္းဦးစီးဌာနမွ 
ေမြးျမဴေရးႏွင့္ေရလုပ္ငန္း၀န္ႀကီးဌာန၏ လမ္းညႊန္မႈျဖင့္ ႏိုင္ငံတကာ 
ကုန္သြယ္မႈလုပ္ငန္းမ်ားတြင္ ၀င္ေရာက္ၾကည့္ရႈႏိုင္ရန္အတြက္ (Trade Policy Review ) ၀က္ဆိုဒ္အား  ၾသဂုတ္လ(၁၈)ရက္ေန႔တြင္ အျပီးသတ္ေရးဆြဲမည္ဟု ဦးတင့္ေငြက ဆိုသည္။
ျပည္ပတင္ပို႔သူ၊ ေမြးျမဴသူ၊ ငါးဖမ္းဆီးသူမ်ားႏွင့္ ပတ္သတ္ေသာ ယွဥ္ၿပိဳင္မႈဥပေဒ( Competition Law)ကိုလည္း မူၾကမ္းေရးဆြဲသြားမည္ျဖစ္ေၾကာင္းကိုလည္း သိရွိရသည္။   
ယမင္း(ျမစ္မခ) 

No comments:
Post a Comment