ငါးပိေရက်ဳိတြင္ယူရီးယားဓာတ္ေျမၾသဇာမ်ားထည့္သြင္း၍ ျပဳလုပ္လာေသာေၾကာင့္စားသံုးသူျပည္သူမ်ား
ေသခ်ာေလ့လာၿပီးမွသာ ၀ယ္ယူစားသံုးသင့္ေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံစားသံုးသူကာကြယ္ေရးအသင္း ဥကၠ႒ ဦးဗအုပ္ခိုင္က ႏို၀င္ဘာလ ၃၀ ရက္ေန႔တြင္ ေတာင္သူႀကီးမ်ားဂ်ာနယ္ကို ေျပာၾကားသည္။
“ကၽြန္ေတာ္တို႔ စားသံုးသူကာကြယ္ ေရးအသင္းကို လြန္ခဲ့တဲ့တစ္လေလာက္ တုန္းက မအူပင္ၿမိဳ႕နယ္ကေန ဆက္သြယ္လာပါတယ္။ ငါးပိထုတ္လုပ္မႈအမ်ားဆံုးကလည္းဧရာ၀တီတိုင္းဘက္ ျဖစ္တယ္။သူတို႔ေတြဘက္မွာကငါးပိရည္က်ဳိလုပ္တဲ့အခါမွာ
ငါးရဲ႕အ႐ိုးေတြ ျမန္ျမန္ႏူးေအာင္ဆိုၿပီးေတာ့ ယူရီးယားဓာတ္ေျမၾသဇာကို
အသံုးျပဳၿပီး လုပ္လာၾကတယ္။ ပံုမွန္ဆိုရင္ ငါးပိျပဳလုပ္ၿပီး ႏွစ္လေလာက္ ႏွပ္ထားရမွာ။ ဒီေတာ့ ေငြေပၚကလည္းၾကာတယ္။
ဒါကိုလုပ္ငန္းရွင္ေတြက ေငြျမန္ျမန္ေပၚခ်င္ေတာ့ ယူရီးယားေျမၾသဇာကိုသံုးၿပီးငါးပ ိကိုႏွပ္ေတာ့ သံုးရက္ကေန ခုနစ္ရက္ ေလာက္ပဲၾကာတယ္။ အ႐ိုးေတြ အကုန္ လံုးႏူးကုန္တယ္။ ဒီေတာ့ ေစ်းကြက္ကို တင္ၿပီး ေရာင္းခ်လို႔ရၿပီေလ။ ျပဳလုပ္တဲ့အဆင့္ေတြက္ိုေက်ာ္ၿပီး ျမန္ျမန္ေငြေပၚခ်င္ေတာ့ စားသံုးတဲ့
ျပည္သူေတြမွာလည္း က်န္းမာေရး႐ႈေထာင့္ကၾကည့္ရင္ ေရာဂါပိုင္းေတြက ပိုျဖစ္လာတာေပါ့”ဟု ၎ကေျပာသည္။
ျပည္သူေတြမွာလည္း က်န္းမာေရး႐ႈေထာင့္ကၾကည့္ရင္ ေရာဂါပိုင္းေတြက ပိုျဖစ္လာတာေပါ့”ဟု ၎ကေျပာသည္။
ယူရီးယား ဓာတ္ေျမၾသဇာ ပါ၀င္ ေသာငါးပိရည္က်ိဳကို စားသံုးျခင္းျဖင့္အသည္းကင္ဆာ၊အစာအိမ္ကင္ဆာ၊ လည္ေခ်ာင္း ကင္ဆာတို႔ကိုျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ေၾကာင္း ဦးဗအုပ္ခိုင္က ေျပာသည္။
“ငါးပိရည္က်ိဳစားသံုးတဲ့ ျပည္သူေတြကလည္း ကိုယ္က ၀ယ္ယူသံုးစဲြေတာ့မယ္ဆိုရင္ ေစ်းႏႈန္းပိုင္းကို မၾကည့္ပါနဲ႔။ ေစ်းေပါတယ္ဆိုရင္ ေရာဂါပိုျဖစ္ႏိုင္တယ္။ငါးပိရည္က ်ိဳမွာ
ဓာတ္ေျမၾသဇာ ပါမပါ ဆိုတာကလည္း ခန္႔မွန္းဖို႔ခက္တယ္။ သိပ္ထားတဲ့
ငါးပိနဲ႔လည္း ပံုစံျခင္းကလည္း တူတူပဲ။ ဒါေပမယ့္ ယူရီးယားပါ၀င္တယ္ဆိုရင္
အညိဳေရာင္ဘက္ကို ပိုသန္းတယ္။ေစ်းကလည္း ေပါတယ္ဆိုေတာ့ စားသံုးသူ
ေတြအေနနဲ႔ သတိထားဖို႔လိုတယ္။ အခုခ်ိန္မွာက ျပည္ပ၀င္တာမေျပာနဲ႔ ကိုယ့္ျပည္တြင္းက ထုတ္လုပ္ေနတာေတာင္မသမာတဲ့နည္းလမ္းေတြကပါလာၿပီ။အႏၲရာယ္ေတြလည္းအမ်ားႀကီးရွိလာႏိုင္တယ္။ စားသံုးသူေတြအေနနဲ႔ စားေသာက္ကုန္ေတြအေပၚမွာ သတိထားဖို႔ ေရွာင္ၾကဥ္ဖို႔ လိုအပ္လာၿပီ” ဟု ၎ကဆိုသည္။
သို႔ေသာ္ စားသုံးသူကာကြယ္ေရး အသင္းသည္ ေစ်းကြက္အတြင္းရွိ ငါးပိရည္က်ဳိမ်ားကို လတ္တေလာတြင္ ဓာတ္ခြဲခန္းပို႔ေဆာင္စစ္ေဆးမည့္ အစီအစဥ္မရွိေသးေသာ္လည္း ဒီဇင္ဘာလပိုင္းေလာက္တြင္
ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ေတာ္ စည္ပင္သာယာေရးေကာ္မတီႏွင့္ပူးေပ ါင္း၍ေစ်းမ်ားအတြင္း စစ္ေဆးပညာေပးျခင္းမ်ား လုပ္ေဆာင္သြားမည္ဟု ဦးဗအုပ္ခိုင္က ေျပာသည္။
စားသုံးသူကာကြယ္ေရးအသင္းတြင္ဓာတုေဗဒပညာရွင္မ်ား၊ ေရွ႕ေနမ်ား၊အႏုပညာရွင္မ်ား၊စာေရးဆရာမ်ား
“ငါးပိရည္က်ိဳစားသံုးတဲ့ ျပည္သူေတြကလည္း ကိုယ္က ၀ယ္ယူသံုးစဲြေတာ့မယ္ဆိုရင္ ေစ်းႏႈန္းပိုင္းကို မၾကည့္ပါနဲ႔။ ေစ်းေပါတယ္ဆိုရင္ ေရာဂါပိုျဖစ္ႏိုင္တယ္။ငါးပိရည္က
ေတြအေနနဲ႔ သတိထားဖို႔လိုတယ္။ အခုခ်ိန္မွာက ျပည္ပ၀င္တာမေျပာနဲ႔ ကိုယ့္ျပည္တြင္းက ထုတ္လုပ္ေနတာေတာင္မသမာတဲ့နည္းလမ္းေတြကပါလာၿပီ။အႏၲရာယ္ေတြလည္းအမ်ားႀကီးရွိလာႏိုင္တယ္။ စားသံုးသူေတြအေနနဲ႔ စားေသာက္ကုန္ေတြအေပၚမွာ သတိထားဖို႔ ေရွာင္ၾကဥ္ဖို႔ လိုအပ္လာၿပီ” ဟု ၎ကဆိုသည္။
သို႔ေသာ္ စားသုံးသူကာကြယ္ေရး အသင္းသည္ ေစ်းကြက္အတြင္းရွိ ငါးပိရည္က်ဳိမ်ားကို လတ္တေလာတြင္ ဓာတ္ခြဲခန္းပို႔ေဆာင္စစ္ေဆးမည့္
ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ေတာ္ စည္ပင္သာယာေရးေကာ္မတီႏွင့္ပူးေပ
စားသုံးသူကာကြယ္ေရးအသင္းတြင္ဓာတုေဗဒပညာရွင္မ်ား၊ ေရွ႕ေနမ်ား၊အႏုပညာရွင္မ်ား၊စာေရးဆရာမ်ား
လည္း ပါ၀င္ၿပီးမၾကာေသးမီကေစ်းကြက္အတြင္းမွအခ်ဥ္ရည္မ်ားကိုဓာတ္ခြဲခန္းသို႔ပို႔ေဆာင္စစ္ေဆးခဲ့သည္။
ဂ်ဴးေမဇင္
No comments:
Post a Comment